Διακόφτι 2020

Τον Οκτώβριο του 2011 οι κάτοικοι του Διακοφτίου Κυθήρων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν δυναμικά το αναπτυξιακό σύλλογο της περιοχής. Στο κάλεσμα που έκαναν, προσκλήθηκα να συμμετέχω παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες όσον αφορά το σχεδιασμό ανάπτυξης και προβολής του τουριστικού προϊόντος  του Διακοφτίου. Πράγματι σε σύντομο διάστημα οι σύλλογος συνέταξε το πρώτο προσχέδιο το οποίο κοινοποίησε στο Δήμο Κυθήρων. Με το διοικητικό συμβούλιο συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε μαζί και σε άμεσες ενέργειες όπως η δημιουργία ιστότοπου για την ενημέρωση των φίλων του Διακοφτίου. Επίσης με μία σειρά επικοινωνιακών εργαλείων αποφασίσαμε να καταστήσουμε ευρύτερα αναγνωρίσιμη την προσπάθεια του Συλλόγου. Τέτοια είναι η έκδοση ημερολογίου, τουριστικών οδηγών κ.α. Παρακάτω επισυνάπτω το κύριο μέρος του προσχέδιου που ετοιμάσαμε ως οδηγό πορείας για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Διακοφτίου.

Δράσεις και Έργα που εντάσσονται στο σχέδιο

Δημόσιοι χώροι
Αξιοποίηση ή Εκμετάλλευση των Ακινήτων του Δήμου Κυθήρων και της εγχωρίου περιουσίας στην περιοχή Διακοφτίου από την Ομάδα Εργασίας & Διαχείρισης. Δεν πρόκειται απαραίτητα για μόνιμη παραχώρηση. Μπορεί να χρησιμοποιείται ένας χώρος προσωρινά για τις ανάγκες του Διακοφτίου και όταν ο Δήμος θελήσει, θα μπορεί να τον εκμεταλλευτεί διαφορετικά.

Δημιουργία χώρου Αναψυχής και Άθλησης
Μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και με ιδιωτική πρωτοβουλία, εφόσον υπάρξει παραχώρηση μακράς διαρκείας από το Δήμο Κυθήρων και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Η δημιουργία γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ παραλίας, ποδοσφαίρου παραλίας, mini soccer, είναι μια καλή περίπτωση που μπορεί να υλοποιηθεί στη νησίδα Μακρυκύθηρα στο ίσιο τμήμα αμέσως μετά τη γέφυρα.

Δημιουργία Μαρίνας
Ένα αναπτυξιακό έργο που δίνει μεγάλη προοπτική στο Διακόφτι και σε όλη την οικονομία του νησιού. Χαρακτηρίζεται έργο υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και περιβαλλοντικού ρίσκου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξουν σοβαρές μελέτες. Είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί ο εξωτερικός κόλπος, ο οποίος έχει τις προϋποθέσεις από πλευράς γεωμορφολογίας και παράλληλα δεν επηρεάζει την περιοχή της πλαζ.

Ολοκλήρωση του Παράλιου Περιπάτου- Φωτισμός δρόμου λιμανιού
Η ήδη υλοποιηθείσα πεζοδρόμηση με δημιουργία τοιχίου του τμήματος των Μακρυκυθήρων από τη γέφυρα μέχρι την αποβάθρα του λιμένος προσφέρεται για χρήση ως ποδηλατική λωρίδα και περίπατος αναψυχής. Μετά την ολοκλήρωση των διαμορφώσεων μπορεί να γίνει εγκατάσταση ελαφρών φωτιστικών σωμάτων που εκτός από την εξυπηρέτηση των περιπατητών θα δημιουργήσει ένα οπτικό πανόραμα στον έσω κόλπο του Διακοφτίου, ενώ η θέα από τα ορεινά θα αποτελέσει ιδιαίτερο αξιοθέατο. Σε κάθε περίπτωση ο φωτισμός του δρόμου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και ξεχωριστά της συνολικής διαμόρφωσης με τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στις υφιστάμενες κολώνες.

Περιπατητικές διαδρομές
Αξιοποίηση των πληροφοριών από τους ντόπιους όσον αφορά τα παλαιά μονοπάτια και διαμόρφωση περιπάτων στην περιοχή που θα προσθέσουν ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα στον οικισμό Διακοφτίου. Προτείνονται επίσης, διαδρομές πάνω στη νήσο Μακρυκύθηρα και παράκτια διαδρομή διπλής χρήσης (περιπατητική- ποδηλασίας) που θα ενώσει το Διακόφτι με το Αβλέμονα. Γενικά, θεωρούμε ότι και λόγω Γεωγραφικής θέσης η λογική της δημιουργίας «δίδυμου προορισμού» με τον Αβλέμονα με αλληλοτροφοδοτούμενο τουρισμό και ημερήσια αναψυχή.

Ανακαίνιση γέφυρας
Μια μελέτη αισθητικής αποκατάστασης της Γέφυρας Διακοφτίου, θα βελτιώσει την εικόνα του κόλπου και έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τη γέφυρα σε σήμα κατατεθέν του Διακοφτίου. Και σε αυτή την περίπτωση η μελέτη ηλεκτροφωτισμού είναι ένα δυνατό σημείο. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για την τοποθέτηση παράλληλης ελαφρώς υπερυψωμένης πεζογέφυρας στο εσωτερικό μέρος, γεγονός που θα άλλαζε τελείως τη φυσιογνωμία της τσιμεντένιας μονοτονίας.

Δημιουργία Παιδότοπου
Πέρα από το χώρο αναψυχής ο οποίος θα απέχει αρκετά από τον οικιστικό ιστό, προτείνεται η δημιουργία 2 μικρών παιδικών χαρών σε κοινόχρηστους χώρους εντός του σχεδίου πόλεως (αξιοποίηση μιας από τις πλατείες ή στο χώρο της Εκκλησίας).

Πλατείες
Διαμόρφωση των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων που προβλέπει το σχέδιο πόλεως Διακοφτίου. Άμεση δενδροφύτευση ακόμη και πριν την τελική του διαμόρφωση με πρόβλεψη των πεζοδρομίων.

Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογίας
με την ευγενική παραχώρηση ενός δημοτικού ή ιδιωτικού κτιρίου μπορεί να διαμορφωθεί ένας μικρός χώρος που θα φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση με αναφορά στο Σπήλαιο Χουστή και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει φωτογραφίες, να προμηθευτεί έντυπο υλικό και να γνωρίσει την ιστορία του τόπου. Η συγκεκριμένη δράση όπως και όλες σχεδόν οι υπόλοιπες, χρηματοδοτούνται από πρόγραμμα.

Μελέτη πρασίνου
Το Διακόφτι έχει σοβαρό πρόβλημα πρασίνου. Μια μελέτη πρασίνου από γεωτεχνικό περιβαλλοντικό γραφείο θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα. Η επιλογή κατάλληλων φυτικών ειδών, η σωστή φύτευση, η διάταξη αυτών στο χώρο, η άρτια σχεδίαση, η άρδευση καθιστούν πλήρη και βιώσιμη μια τέτοια μελέτη. Η μελέτη μπορεί να προβλέπει και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι, αλμύρα, ποιότητα εδάφους) αλλά και τον κίνδυνο καταστροφής από τα αιγοπρόβατα.

Ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης
Ονοματοδοσία ενός μεγάλου έργου ή διαμορφωμένου χώρου που θα φέρει το διακριτικό τίτλο πχ, «Πάνος Φύλλης» ως φόρος τιμής στην προσφορά του Κυθήριου Ποιητή στην περιοχή. Επίσης ττο ίδιο προτείνεται και για τους Γρηγόριο Λ. Κασιμάτη και Παναγιώτη Τσιτσίλια τους οραματιστές που προώθησαν τα μεγάλα έργα του λιμανιού του Διακοφτίου. Εδώ μπορούμε να εντάξουμε και την ονοματοδοσία των δρόμων του οικισμού, γεγονός που είναι πλέον απαραίτητο για την επιχειρηματική τουριστική δραστηριότητα αλλά και την επικοινωνία μας με τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Δημιουργία μικρού Αμφιθεάτρου
Ένα μικρό αμφιθέατρο 200 θεατών με δυνατότητα φιλοξενίας στα πρανή άλλων 500 θεατών μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τον πολιτισμό προσδιορισμό του οικισμού Διακοφτίου και να τον εντάξει στο χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων των Κυθήρων. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί συνδυαστικά με το Χώρο Αναψυχής./

Οδική Σήμανση
Είναι πλέον απαραίτητος ο εμπλουτισμός και η ανανέωση πολλών σημάτων που βρίσκονται στον οικισμό για την ασφαλή κυκλοφορία όπως και κατατοπιστικών πινακίδων.

Σύστημα πυροπροστασίας
Ο οικισμός και ο ευρύτερος χώρος υπέστη σχετικά πρόσφατα εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά. Με σχετικά περιορισμένο κόστος και με την εθελοντική βοήθεια ειδικών, μπορεί να φτιαχτεί τουλάχιστον περιμετρικά ένα δίκτυο υδροδότησης πυροσβεστικών κρουνών.

Απάντηση