Προς άπαντες πολίτες της Αντιπεριφέρειας Νήσων

Ανοιχτή επιστολή προς άπαντες πολίτες της Αντιπεριφέρειας Νήσων
Κοινοποίηση στους λειτουργούς των ΟΤΑ της Αντιπεριφέρειας Νήσων

Παρακολουθώ εδώ και δύο μήνες στην τοπική μας κοινωνία και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εδώ στην πατρίδα μας, τα Κύθηρα, νησί της Αντιπεριφέρειας Νήσων (Περιφέρειας Αττικής), να γίνεται λόγος για το έργο αποκατάστασης μίας μικρής γέφυρας στην περιοχή Μάκρωνα, μόλις 12 μέτρων, με την προώθηση μίας μεγάλης και δαπανηρής κατασκευής που όπως και οι συμπολίτες μου έχουν εκφράσει θα αποτελεί μία ακόμη σπατάλη του Ελληνικού Δημοσίου εάν γίνει. Το πόσο που επρόκειτο να δαπανηθεί άγγιζε τα € 1.844.000 και ενετάχθη από την Περιφέρεια Αττικής στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς(ΕΣΠΑ). Μετά από τις διαμαρτυρίες πολιτών, τοποθετήσεις τοπικών συντακτών όπως του εκδότη κου Καλλίγερου Εμμανουήλ αλλά και την αξιέπαινη προσπάθεια του έγκριτου ελεύθερου αρθρογράφου και  διαχειριστή του blog “kithiraikanea.blogspot.com” κύριου Αντώνη Λαμπρινίδη να πέσει «φως» στο γεφύρι του Μάκρωνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Κατσικάρης με επιστολή του παρέπεμψε στον Δήμαρχο τη λήψη μιας τελικής απόφασης για το αν τελικά θα δεχτεί ο τελευταίος να δρομολογηθεί το έργο. Ο Δήμαρχος Κυθήρων κος Κουκούλης έκανε την εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο Κυθήρων και εκείνο απεφάνθη και πρότεινε στην Αντιπεριφέρεια τη βελτίωση του κεντρικού δρόμου που είναι πιο αναγκαία, ενώ το γεφύρι έχει δυσανάλογα μεγάλο κόστος σε σχέση με την προτεραιότητα και χρησιμότητα. Η απόφαση αυτή, κατά την κρίση μου, είναι έντιμη και σώζει από σπατάλες τα δημόσια οικονομικά της Χώρας μας. Υπήρξαν βέβαια μομφές για το γεγονός ότι δεν διατίθενται άλλες μελέτες έργων ώριμες από πλευράς Δήμου για να προωθηθούν. Ασφαλώς η απόφαση δεν απαλλάσσει των ευθυνών της, τη δημοτική αρχή, δίνει όμως χαρακτήρα στην πορεία της πολιτικής μας ζωής από εδώ και πέρα.

Είναι κρίμα που μέσα από τη διαχείριση του όλου θέματος από πλευράς του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη, φτάσαμε να διαβάζουμε μία «διλληματική» επιστολή προς το Δήμαρχο Κυθήρων. Κρίνω τούτο ως μία προσβολή απέναντι στο θεσμό και το πρόσωπο του Δημάρχου Κυθήρων. Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης δεν πείθει κανέναν με τις διλληματικού ύφους επιστολές του. Το διλληματικό ύφος το εμπεδώσαμε οι πολίτες με πλύση εγκεφάλου εδώ και δύο χρόνια από τους συντρόφους του κυρίου Αντιπεριφεριάρχη στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και τώρα από την Τριμελή (μαζί με ΛΑ.Ο.Σ και Ν.Δ) του κου Λουκά Παπαδήμου στο βωμό του Μνηνονίου.  Οι πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας αντέδρασαν γιατί δυστυχώς οι σπατάλες φαίνεται να συνεχίζονται. Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης αντί απλώς να επικαιροποιήσει μια μελέτη και να διεκπεραιώσει ένα έργο που «κληρονόμησε» από την πρώην Νομαρχία, όπως εννοεί στην επιστολή του αλλά και όπως διατύπωσε σε παρέμβαση στο τοπικό ράδιο Άδελιν παρουσία του δημάρχου στο στούντιο, όφειλε να διατάξει τις υφιστάμενες υπηρεσίες να επανεξετάσουν και να μειώσουν το κόστος του έργου. Επίσης πριν δρομολογήσει ένα έργο, αφού θέλει να υπηρετεί την Αντιπεριφέρεια Νήσων άρα και τα Κύθηρα, όφειλε να έλθει και να δει ιδίοις όμασι, πού είναι το γεφύρι και πόσο χρήσιμο είναι και να εργαστεί επισταμένα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έργων για ένα τέτοιο έργο σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ. Κρίνω ότι ο κύριος αντιπεριφερειάρχης δε γνωρίζει τα Κύθηρα όσο πρέπει για τη θέση που υπηρετεί. Καλό είναι να δουλέψει πιο εντατικά και να αποδείξει ότι είναι χρήσιμος για τον τόπο.

Τέλος, επειδή πολλές φορές ειπώθηκε η φράση «αποκατάσταση της αλήθειας», απαντώ ότι μία αλήθεια υπάρχει και ο λαός μας σήμερα τη γνωρίζει πολύ καλά. Είναι το κατρακύλημα του πολιτικού κόσμου στη συνείδηση του λαού. Κι επειδή μιλάμε για δημόσιο λόγο και δημόσιο λειτούργημα, παραπέμπω κάθε ανήσυχο στη λαϊκή συνείδηση και στις αγανακτισμένες εκφάνσεις της. Εξάλλου τα γεγονότα μιλούν μόνα τους.

Επισυνάπτω για κάθε ενδιαφερόμενο τις σχετικές με το θέμα ζεύξεις, για περαιτέρω διερεύνηση και καλώ τους συμπολίτες μας να μην αφήνουν ούτε καρφίτσα στη δημόσια ζωή να πέσει κάτω. Γιατί αύριο, ο κάθε υπαίτιος θα λέει: «Έκανα λάθος. Δεν το είχα κοιτάξει καλά. Δεν είχα διαβάσει το μνημόνιο…»

Με τη συνείδηση ενός απλού και ελεύθερου πολίτη,
Ιππόλυτος Γ. Πρέκας

Λιβάδι 80100, Κύθηρα­
info@ippolytos.com
www.ippolytos.com

Σχετικές Ζεύξεις

Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Νήσων στον δήμαρχο Κυθήρων
http://kithiraikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_2773.html

Η σύνοψη επί του θέματος στο blog του έγκριτου Αντώνη Λαμπρινίδη
http://kithiraikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_5934.html

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κυθήρων για την Γέφυρα Μάκρωνα
http://kithiraikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_5960.html

Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Νήσων  στον Αντώνη Λαμπρινίδη
http://kithiraikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_7955.html

Δημοσίευση Απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
www.patt.gov.gr/main/attachments/3881_36η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ.pdf

Απάντηση Αντιπεριφερειάρχη κου Κατσικάρη την 30.01.12

Κύριε Πρέκα,

Διάβασα το σημείωμά σας για την Αντιπεριφέρεια, τα έργα και τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση και θα ήθελα να καταθέσω και τη δική μου άποψη -αφού αναφέρεστε και σε εμένα προσωπικά- για την πολύπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών του ιστολογίου σας.

Ξεκινώ από τα αμιγώς πολιτικά: Δεν έχω σχέση με το Μνημόνιο, δεν ψήφισα κανένα μνημόνιο, ούτε συμφώνησα για να πω μετά «έκανα λάθος, δεν είχα κοιτάξει καλά, δεν είχα διαβάσει»… και άλλα τέτοια κωμικοτραγικά.

Ως δημοσιογράφος έχω υπογράψει εκατοντάδες άρθρα για όσα συνέβαιναν και έδειχναν ότι έρχεται καταιγίδα και κατεδάφιση, όταν πολλοί άλλοι ζούσαν τους ψεύτικους μύθους τους, στην εικονική πραγματικότητα και αμέριμνοι στην παραλία «έπαιζαν με τα πολύχρωμα κουβαδάκια τους»…

Συμφωνώ μαζί σας, ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτοοργάνωση και δράση για να σώσουμε ότι έχει απομείνει». Συμπληρώνω όμως ότι πάντοτε υπήρχε αυτή η ανάγκη και μέχρι σήμερα ελάχιστοι στην πράξη την ικανοποίησαν. Οι περισσότεροι ζούσαν τη Νιρβάνα τους και τώρα, πολύ αργά… ανακαλύπτουν την Αμερική, τη σκληρή και θλιβερή πραγματικότητα…

Στα δικά μας τώρα:

Δεν θα επαναλάβω όσα έγραψα στην επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο, ούτε τα ενημερωτικά σχετικά με το γιοφύρι του Μάκρωνα.

Συμπληρώνω μόνο όσα αφορούν την κριτική σας και μόνο σε αυτά απαντώ:

Λέτε ότι η επιστολή μου προς το Δήμαρχο ήταν «διλληματική» και… «προσβολή απέναντι στο θεσμό και το πρόσωπο του Δημάρχου»!

Ακριβώς το αντίθετο: Έθετε το θέμα, όπως έπρεπε εκ του νόμου να τεθεί, δεδομένου ότι την ευθύνη για το δίκτυο έχει πλέον ο Δήμος και όχι η Αντιπεριφέρεια, προκειμένου να αποφασίσει για τις προτεραιότητες, όπως παρακάτω λέτε και εσείς ότι αποφάσισε, εντέλει.

Σίγουρα ο καθένας θέτει τις δικές του προτεραιότητες και σίγουρα η δική μας δεν ήταν το γιοφύρι του Μάκρωνα – αυτά τα κληρονομήσαμε και είχαμε υποχρέωση να τα θέσουμε υπόψη του Δήμου. Να βρούμε τη χρηματοδότηση, γιατί είχαμε αυτή την ευθύνη -αφού η μελέτη έγινε με κοινοτικό χρήμα- για το ενδεχόμενο κατασκευής του έργου, εάν ο Δήμος το ήθελε. Τελικά ο Δήμος δεν το προκρίνει, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα και δεν υπάρχει κανένα θέμα: Ο καθένας έκανε τη δουλειά του, ως όφειλε και εμείς σίγουρα την κάναμε σωστά, με βάση όσα παραλάβαμε.

Λέτε επίσης να βάλουμε τις υπηρεσίες μας να επικαιροποιήσουν την υπάρχουσα μελέτη για να αλλάξει το κόστος κ.λ.π: Η μελέτη έγινε από ιδιώτες μελετητές, πληρώθηκε 130.000 ευρώ, τελείωσε πριν από τρία χρόνια και δεν μπορεί αυτή η συγκεκριμένη μελέτη να αλλάξει, είναι σαφές.

Μπορεί όμως η πρόταση σας αυτή, να βρει συμπαράσταση από το Δήμο που έχει την ευθύνη για το δίκτυο (και το γιοφύρι) και να κάνει ο Δήμος μελέτη απλής αποκατάστασης, η μεγαλύτερων παρεμβάσεων, αν κρίνει ότι το γιοφύρι είναι προβληματικό και επικίνδυνο. Εάν κρίνει… Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να κάνει στο χώρο ευθύνης του ότι καλύτερο και πιο συμφέρον πιστεύει και εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε αντίρρηση καμία, αλλά από την μελέτη της τέως Νομαρχίας αυτό δεν μπορεί να προκύψει, γιατί αυτή αφορά άλλη χάραξη και νέα μεγάλη γέφυρα 30 μέτρων και όχι 12 μέτρων.  Έτσι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα, με βάση αυτά τα δεσμευτικά κρίνουμε  τώρα και εγώ πάντως σε αυτή την πολύχρονη διαδικασία δεν είχα καμιά μα καμιά εμπλοκή…

Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ στους Κυθήριους, ΚΑΝΕΝΑ πρόσωπο, ΚΑΝΕΝΑΣ θεσμός, από το 2003 μέχρι πρότινος δεν είχε ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ για το έργο. Κανένας!!!

Τώρα, ξαφνικά, πολλοί λένε όχι -ως έχουν δικαίωμα- αλλά και αυτοί κρίνονται γιατί επί 10 χρόνια εσιώπησαν ή… έκαναν την Πάπια…

Κλείνω με δύο παρατηρήσεις:

Η στήριξη των Κυθήρων και των Αντικυθήρων είναι δεδομένη. Κάθε ώριμη μελέτη που θα μας διαβιβαστεί θα εξεταστεί με μεγάλη ευαισθησία. Μέχρι σήμερα πάντως, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…

Για εμάς, δεν είναι μόνο η βελτίωση του υφισταμένου οδικού δικτύου προτεραιότητα. Δεν πιστεύουμε ότι τα Κύθηρα έχουν ανάγκη μόνο άσφαλτο. Παρά ταύτα, με την επικαιροποίηση παλαιάς μελέτης των υπηρεσιών μας, θα εξεταστεί άμεσα και αυτό.

Εις ότι αφορά στις «σπατάλες στα δημόσια οικονομικά της χώρας», είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτό δεν ισχύει  για τα οικονομικά της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας Νήσων. Όσοι (όχι εσείς, πιστεύω), το θέτουν… κουτοπόνηρα και δήθεν προληπτικά, προφανώς κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια, έχουν ασθενή μνήμη και ξεχνούν ότι πετροβολούν το σπίτι του γείτονα όταν το δικό τους είναι γυάλινο, και ο νοών νοείτω!!!

Κύριε Πρέκα,

Σας ευχαριστώ για τα διάλογο και την επικοινωνία και ευελπιστώ να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, τους ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες των Κυθήρων και των Αντικυθήρων για να πάμε με έργο μπροστά, πέρα από ψέματα, υποκρισίες και τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες του παρελθόντος που πλήγωσαν και πληγώνουν το λαό.

Δημήτρης Κατσικάρης
Αντιπεριφερειάρχης Νήσων

 

Απάντηση