Συνδρομή στην Προσπάθεια Ανάπτυξης του Διακοφτίου Κυθήρων

Με χαρά, ύστερα από πρόσκληση του Δ.Σ του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Διακοφτίου Κυθήρων, ανταποκρίθηκα να καταθέσω τις προτάσεις μου για την Ανάπτυξη του Διακοφτίου Κυθήρων. Από τον Οκτώβριου του 2011 έχω θέσει εαυτόν στην προσπάθεια του συλλόγου για μία ανοιχτή συνεργασία με σκοπό την υποστήριξη στο έργο του συλλόγου με όσες υπηρεσίες  μπορεί να προσφέρει το γραφείο μου και οι  συνεργάτες μου. Παραθέτω κάτωθι το σχέδιο προτάσεων που συνέταξα στο πλαίσιο της αρχικής μας επικοινωνίας. Ο σύλλογος έχει ήδη υιοθετήσει αρκετές από τις προτάσεις. Παραμένουμε σε διαρκή συνεργασία για να διαμορφώσουμε μαζί προοπτικές ανάπτυξης στο όμορφο Διακόφτι μας!

ΔΙΑΚΟΦΤΙ 2020
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΦΤΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το Διακόφτι Κυθήρων είναι το νέο λιμάνι του νησιού των Κυθήρων από το 1995. Η ανάπτυξη του οικισμού άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 90. Σήμερα αποτελεί έναν από τους οικισμούς που μπορεί να αναπτύξει τουριστική υποδομή και προϊόν. Η πρόκληση για τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, καθώς και για κάθε τρίτο, είναι αυτή η όμορφη περιοχή του νησιού να αναπτυχθεί με σχεδιασμό και προοπτικές έτσι ώστε το τουριστικό προϊόν να αποκτήσει ποιότητα και προστιθέμενη αξία. Αυτό θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα στις τοπικές επιχειρήσεις.
Σε διάφορες άτυπες συζητήσεις που είχα με τους Διακοφτίτες, είδα ότι υπάρχει η δυναμική για να επιτευχθεί ένα τέτοιο σχέδιο όταν το αγκαλιάσουν όλο και περισσότεροι από τους κατοίκους.
Κυρίως συζητήθηκε η ιδιαίτερη προβολή του προορισμού «Διακόφτι» με συγκροτημένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες, όπως ιστοσελίδα, έντυπη επικοινωνία, καταχωρήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Πρέπει όμως να πούμε το εξής:
Πρωτού αποφασίσουμε να πουλήσουμε το τουριστικό μας προϊόν, θα πρέπει να το σχεδιάσουμε και να το αναπτύξουμε. Γι αυτό το λόγο πρότεινα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να δούμε την περίπτωση του Διακοφτίου συνολικά και όχι μόνο προσεγγίζοντας το τελικό στάδιο μια επιχειρησιακής δράσης, που είναι η διαφήμιση και προώθηση του προϊόντος.
Θέτω σε άτυπη διαβούλευση μερικές προτάσεις τις οποίες μπορούμε να επεξεργαστούμε και να εκμεταλλευτούμε προς όφελος του σκοπού.
ΚΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ
1. Συγκρότηση ομάδας εργασίας, διαχείρισης και ελέγχου του προγράμματος
2. Καταγραφή όλων των επιχειρήσεων, των δημόσιων χώρων, των εκμεταλλεύσιμων στοιχείων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Διακοφτίου
3. Μελέτη αξιολόγησης των παραπάνω στοιχείων και σχεδιασμός Master Plan με πλήρη αναφορά σε κάθε βήμα υλοποίησης και δράσης
4. Εφαρμογή του Master Plan όπως ορίζεται και ταυτόχρονη αξιοποίηση των εργαλείων της επικοινωνίας σύμφωνα με αυτό.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ

Δημόσιοι Χώροι
Αξιοποίηση ή Εκμετάλλευση των Ακινήτων του Δήμου Κυθήρων στην περιοχή Διακοφτίου από την Ομάδα Εργασίας & Διαχείρισης. Δεν πρόκειται απαραίτητα για μόνιμη παραχώρηση. Μπορεί να χρησιμοποιείται ένας χώρος προσωρινά για τις ανάγκες του Διακοφτίου και όταν ο Δήμος θελήσει, θα μπορεί να τον εκμεταλλευτεί διαφορετικά.

Δημιουργία Χώρου Αναψυχής και Άθλησης
Μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και με ιδιωτική πρωτοβουλία, εφόσον υπάρξει παραχώρηση μακράς διαρκείας από το Δήμο Κυθήρων και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Η δημιουργία γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ παραλίας, ποδοσφαίρου παραλίας, αναψυκτηρίου κ.α είναι μία καλή περίπτωση που μπορεί να υλοποιηθεί στη νησίδα Μακρυκύθηρα.

Δημιουργία Μαρίνας
Ένα αναπτυξιακό έργο που δίνει μεγάλη προοπτική στο Διακόφτι και σε όλη την οικονομία του νησιού. Χαρακτηρίζεται έργο υψηλού περιβαλλοντικού ρίσκου, που μπορεί να αποβεί και καταστροφικό για την περιοχή (ποιότητα πλαζ, καθαριότητα, επάρκεια πόρων και δικτύων) εάν δεν υλοποιηθεί ακλουθώντας τις κατάλληλες μελέτες. Προτιμότερο να αξιοποιηθεί ο εξωτερικός κόλπος, ο οποίος έχει τις προϋποθέσεις από πλευράς γεωμορφολογίας και παράλληλα δεν επηρεάζει την περιοχή της πλαζ.

Ολοκλήρωση του Παράλιου Περιπάτου
Η ήδη υλοποιηθείσα πεζοδρόμηση με δημιουργία τοιχίου του τμήματος των Μακρυκυθήρων από τη γέφυρα μέχρι την αποβάθρα του λιμένος προσφέρεται για χρήση ως ποδηλατική λωρίδα και περίπατος αναψυχής. Μετά την ολοκλήρωση των διαμορφώσεων μπορεί να γίνει εγκατάσταση ελαφρών φωτιστικών σωμάτων που εκτός από την εξυπηρέτηση των περιπατητών θα δημιουργήσει ένα οπτικό πανόραμα στον έσω κόλπο του Διακοφτίου, ενώ η θέα από τα ορεινά θα αποτελέσει ιδιαίτερο αξιοθέατο.

Περιπατητικές Διαδρομές
Αξιοποίηση των πληροφοριών από τους ντόπιους όσον αφορά τα παλαιά μονοπάτια και διαμόρφωση περιπάτων στην περιοχή που θα προσθέσουν ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα στον οικισμό Διακοφτίου. Προτείνονται επίσης διαδρομές πάνω στη νήσο Μακρυκύθηρα και παράκτια διαδρομή διπλής χρήσης (περιπατητική – ποδηλασίας) που θα ενώσει το Διακόφτι με τον Αβλέμονα.

Ανακαίνιση γέφυρας
Μία μελέτη αισθητικής αποκατάστασης της Γέφυρας Διακοφτίου, θα βελτιώσει την εικόνα του κόλπου και έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τη γέφυρα σε σήμα κατατεθέν του Διακοφτίου. Και σε αυτή την περίπτωση η μελέτη ηλεκτροφωτισμού είναι ένα δυνατό σημείο.

Δημιουργία Παιδότοπου
Πέρα από το χώρο αναψυχής ο οποίος θα απέχει αρκετά από τον οικιστικό ιστό, προτείνεται η δημιουργία μικρής παιδικής χαράς σε κοινόχρηστο χώρο εντός του σχεδίου πόλεως (αξιοποίηση μίας από τις πλατείες).

Πλατείες
Διαμόρφωση των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων που προβλέπει το σχέδιο πόλεως Διακοφτίου. Άμεση δενδροφύτευση ακόμη και πριν την τελική τους διαμόρφωση με πρόβλεψη των πεζοδρομίων

Δημιουργία Ιστότοπου
Ένας σύγχρονος και ευχάριστος ιστότοπος μπορεί να αναδείξει τον οικισμό και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Η επιτυχία του προϋποθέτει την απαραίτητη ανάπτυξη του οικισμού. Επίσης μία ολοκληρωμένη μελέτη δημιουργίας τουριστικής ταυτότητας – brand μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη και να δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό επισκεπτών που θα προτιμήσουν το Διακόφτι ως τόπο παραθερισμού. Μία ακόμη ιδέα είναι ο ιστότοπος να χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό εργαλείο αμά τη ενάρξει εφαρμογής του σχεδίου ανάπτυξης και να ενημερώνει το κοινό για την εξέλιξη του έργου καθώς και να προτρέπει σε υποστήριξη και συνδρομή.

Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογίας
Με την ευγενική παραχώρηση ενός δημοτικού ή ιδιωτικού κτιρίου μπορεί να διαμορφωθεί ένας μικρός χώρος που θα φιλοξενεί μία μόνιμη έκθεση με αναφορά στο Σπήλαιο Χουστή και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει φωτογραφίες, να προμηθευτεί έντυπο υλικό και να γνωρίσει την ιστορία του τόπου. Ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος μπορεί να συμβάλει με μία μικρή ομάδα εργασίας στην υλοποίηση της πρότασης.

Μελέτη Πρασίνου
Το Διακόφτι έχει σοβαρό πρόβλημα πρασίνου. Μία μελέτη πρασίνου από γεωτεχνικό περιβαλλοντικό γραφείο θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα. Η επιλογή κατάλληλων φυτικών ειδών, η σωστή φύτευση, η διάταξη αυτών στο χώρο, η άρτια σχεδίαση, η άρδευση καθιστούν πλήρη και βιώσιμη μια τέτοια μελέτη. Η μελέτη μπορεί να προβλέπει και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι, αλμύρα, ποιότητα εδάφους) αλλά και τον κίνδυνο καταστροφής από τα αιγοπρόβατα.

Ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης
Ονοματοδοσία ενός μεγάλου έργου ή διαμορφωμένου χώρου που θα φέρει το διακριτικό τίτλο «Πάνος Φύλλης» ως φόρος τιμής στην προσφορά του Κυθήριου Ποιητή στην περιοχή.
Επίσης το ίδιο προτείνεται και για τους Γρηγόριο Λ. Κασιμάτη και Παναγιώτη Τσιτσίλια τους οραματιστές που προώθησαν τα μεγάλα έργα του λιμανιού του Διακοφτιού.

Δημιουργία Μικρού Αμφιθεάτρου
Ένα μικρό αμφιθέατρο 200 θεατών με δυνατότητα φιλοξενίας στα πρανή άλλων 500 θεατών μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τον πολιτιστικό προσδιορισμό του οικισμού Διακοφτίου και να τον εντάξει μόνιμα στο χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων των Κυθήρων. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί συνδυαστικά με το Χώρο Αναψυχής

Αγαπητοί φίλοι του Διακοφτίου, αυτή είναι μία πρώτη δική μου συμμετοχή στην προσπάθειά σας να χαράξετε το δικό σας σχέδιο για τον οικισμό σας. Σας προτρέπω να υιοθετήσετε αρκετές από τις προτάσεις. Δηλώνω επίσης με ώριμο ενδιαφέρον την διάθεσή μου να συμβάλλω με το γραφείο μου και τους συνεργάτες μου, όπως και με όποια επαφή διαθέτω, στο εγχείρημα της ανάπτυξης του Διακοφτίου. Με χαρά θα παραστώ σε όποιες διεργασίες και διαβουλεύσεις ενώ στη συνέχεια θα σας καταθέσω και άλλες προτάσεις που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ιππόλυτος Γ. Πρέκας

Απάντηση