Χτύπησε φλέβα χρυσού με τα βότανα της Κρήτης

ΠΡΙΝ από τρία χρόνια ο Βαγγέλης Καστρινάκης αποφάσισε να δημιουργήσει στο Ηράκλειο μια καινοτόμο εταιρεία παραγωγής εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων από το ανεξάντλητο «χρυσωρυχείο» βοτάνων της Κρήτης.

Πριν καν συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, η εταιρεία Cretan Herbal Chem εξάγει, ήδη, το 50% της παραγωγής της. Ετοιμάζει μια πλήρη σειρά καλλυντικών με βάση βότανα της μεγαλονήσου για λογαριασμό αυστραλιανής εταιρείας, ενώ συνεργάζεται ή συζητάει τη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες από τη Σκανδιναβία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Φεύγοντας για οικονομικές σπουδές στις ΗΠΑ, ο Β. Καστρινάκης βρέθηκε στη συνέχεια να σπουδάζει υπολογιστές και να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως στέλεχος εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Συνειδητοποίησε την επιχειρηματική ευκαιρία που βρισκόταν κρυμμένη στα βότανα της Κρήτης όταν ο διευθυντής μιας νορβηγικής φαρμακοβιομηχανίας του είπε πως έψαχνε εκχύλισμα αγκινάρας. «Το χρησιμοποιούν σε χάπια που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και με ρώτησε γιατί δεν το παράγουμε στην Ελλάδα».

Η ιδέα ενισχύθηκε από τα όσα άκουγε να παρουσιάζουν γνωστοί έλληνες και ξένοι καθηγητές, οι οποίοι μετείχαν σε διεθνή συνέδρια που οργανώνονταν στα Χανιά, στο συνεδριακό κέντρο όπου δούλευε τα τελευταία χρόνια. Ο κύβος για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής ερρίφθη μετά από επαφές με παραγωγούς της Κρήτης που δήλωναν έτοιμοι να στηρίξουν την καλλιέργεια βοτάνων, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία μεγάλο μέρος των πρώτων υλών.

Η επένδυση έφθασε τα 2 εκατ. ευρώ, από τα οποία 419.000 ευρώ προήλθαν από επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Ομως, η εταιρεία πήρε εξαρχής γεύση της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Χρειαστήκαμε έναν χρόνο για τη δημιουργία της μονάδας και δύο χρόνια για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας. Σκεφτείτε ότι, επειδή το αντικείμενό μας δεν είναι συνηθισμένο, δεν ήξεραν σε ποια κατηγορία επιχειρήσεων να μας κατατάξουν. Και μας κατέταξαν τελικά στην κατηγορία Βυρσοδεψεία-Βαφεία…» λέει ο Β. Καστρινάκης.

Στους ελάχιστους μήνες που λειτουργεί, η Cretan Herbal Chem προμηθεύει -ήδη- με εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια βοτάνων γνωστές ελληνικές εταιρείες αλλά και εταιρείες στη Σκανδιναβία και την Αυστραλία, ενώ διαπραγματεύεται συμφωνίες με εταιρείες της Βόρειας Αμερικής. Εταιρεία της Αυστραλίας, που ελέγχει μεγάλο αριθμό φαρμακείων σε πόλεις όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, απευθύνθηκε στον Β. Καστρινάκη, ρωτώντας τον αν μπορεί η εταιρεία του να δημιουργήσει μια πλήρη σειρά καλλυντικών με βάση εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια από βότανα της Κρήτης.

«Η σειρά καλλυντικών έχει την εμπορική ονομασία 25Α (από το γεωγραφικό μήκος όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, στο Ηράκλειο), είναι ήδη έτοιμα τα προϊόντα για τα μαλλιά και την περιποίηση σώματος, ενώ η σειρά θα ολοκληρωθεί εντός του 2011. Τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν με αυτό το εμπορικό σήμα στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και στον υπόλοιπο κόσμο. Ηδη, κυκλοφορούν πιλοτικά σε επιλεγμένα ελληνικά φαρμακεία» λέει ο Β. Καστρινάκης.

Με όπλο τα εκχυλίσματα βοτάνων της μεγαλονήσου, η Cretan Herbal Chem δημιούργησε μεταξύ άλλων μια σειρά προϊόντων που προορίζονται για διεθνή καριέρα. Ετσι, μεταξύ άλλων, δημιούργησε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά με βάση εκχυλίσματα τσουκνίδας και λάππας, μαλακτική κρέμα μαλλιών με μάραθο και αχιλλέα (σ.σ.: πρόκειται για σπάνιο βότανο), αφρόλουτρο με μελισσόχορτο και μαντζουράνα και αντηλιακά με βάση συνδυασμούς εκχυλισμάτων από πεύκο, φασκόμηλο και κόκκινο σταφύλι.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα προϊόντα αναπτύχθηκαν με ελληνική τεχνογνωσία, σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας Φυτικών Προϊόντων, με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλη Ρούσση. Η Cretan Herbal Chem συζητάει ήδη με σουηδική φαρμακοβιομηχανία, η οποία ενδιαφέρεται να παραγάγει τσίχλες με βάση εκχύλισμα ενός από τα πιο γνωστά βότανα της Κρήτης, του έρωντα (δίκταμου). Ταυτόχρονα, η κρητική εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός πρωτοποριακού εντομοαπωθητικού σε μορφή ταμπλέτας, το οποίο δεν θα απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΥΦΑΝΤΗ pdifandis@enet.gr

Απάντηση